loader

Wie zonnepanelen gaat kopen, of deze al op het dak heeft liggen, krijgt te maken met de zogeheten salderingsregeling. Maar wat is dat salderen en wat is het voordeel daarvan? Waarom is de salderingsregeling zo belangrijk voor de opwekking van duurzame energie? In dit artikel vindt je antwoord op deze vragen en lees je wat de toekomstplannen zijn voor de salderingsregeling.

Wat is salderen?

Voordat we vooruit blikken, even kort iets meer uitleg bij het begrip salderen. Als we inzoomen op een normale zonnige dag dan verbruik je in de ochtend en avond meer elektriciteit, terwijl je overdag meer elektriciteit opwekt met je zonnepanelen. Gedurende de dag zijn er dus momenten dat je elektriciteit verbruikt van het net en momenten dat je energie opwekt en terug levert aan het net. Je schakelt tussen afnemen en produceren zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Bij je jaarlijkse eindafrekening wordt er gekeken wat er is verbruikt en wat er is opgewekt. Wanneer je jaarlijks bijvoorbeeld 4.000 kWh aan elektriciteit afneemt van het net, en 2.500 kWh met je zonnepanelen opwekt, betaal je voor 1.500 kWh aan elektriciteit. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je elektriciteit verbruikt en opwekt. Als je aan het einde van het jaar minder stroom opwekt via panelen dan dat je afneemt, is een energieleverancier wettelijk verplicht de stroom die je terug levert te verrekenen met de stroom die je afneemt. Als je jaarlijks meer elektriciteit levert dan dat je afneemt van het elektriciteitsnet dan is de energieleverancier niet verplicht jou hetzelfde tarief te betalen per kWh als wat je normaal gesproken betaalt per kWh. De bedragen en voorwaarden hiervoor verschillen per energieleverancier.

Over de huidige salderingsregeling

Op het moment dat je stroom opwekt maar thuis niet direct verbruikt, dan lever je elektriciteit aan het net. Deze teruglevering van elektriciteit wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je op een ander moment weer afneemt van het net. Salderen is een administratieve handeling waardoor je aan het einde van het jaar de energieleverancier betaalt voor het nettogebruik van elektriciteit. De regeling geldt tot 2023. Daarna zal de regeling stapsgewijs afgebouwd worden tot 2031.

Waarom salderingsregeling afbouwen?

Klinkt goed die salderingsregeling. En dat is het ook. Het heeft voor een flinke groei gezorgd van het aantal zonnepanelen installaties bij particulieren. Helaas kost het de overheid veel geld om deze regeling door te zetten. Net als met benzine is een groot deel van de prijs die je betaalt per kWh voor de overheid. Iedereen met zonnepanelen maakt gebruik van de salderingsregeling en daardoor ontvangt de overheid minder energiebelasting. Daarnaast moet er voor het terugleveren van energie extra investeringen in het elektriciteitsnet gedaan worden. Het is namelijk ooit bedoeld en gebouwd voor eenrichtingsverkeer van de elektriciteitscentrale naar de woningen. Nu gaat het steeds meer op en neer: tweerichtingsverkeer.

De salderingsregeling is bedacht met als doel om de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Daar is in 2004 een besluit over genomen door de overheid. Sindsdien is de salderingsregeling van kracht. In 2004 was de aanschaf van zonnepanelen meer dan 5x zo duur dan je tegenwoordig kwijt bent voor zonnepanelen. Tot een paar jaar geleden de prijs voor zonnepanelen flink daalde en de terugverdientijd drastisch naar beneden ging. Op dat moment werden zonnepanelen voor veel woningeigenaren interessant en ontplofte de zonnepanelenmarkt in Nederland.

De salderingsregeling betekent voor veel woningeigenaren een garantie op een bepaalde terugverdientijd. Deze terugverdientijd daalt ieder jaar doordat de investering in zonnepanelen steeds minder groot wordt en het rendement van zonnepanelen groter. De overheid vindt dan ook dat woningeigenaren op termijn voldoende financieel rendement (terugverdientijden van 7 jaar of minder zijn niet ongebruikelijk) kunnen maken zonder gebruik te hoeven maken van de salderingsregeling. Daarnaast kost de salderingsregeling de overheid geld waar de hele maatschappij aan bijdraagt door hiervoor belasting te betalen. Het moment is nu dan ook aangebroken dat men de salderingsregeling wil gaan afbouwen.

Salderen na 2023

Minister Wiebes heeft in april 2019 bekend gemaakt dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 in stand gehouden wordt. Dit is een verlenging van 3 jaar ten opzichte van het oorspronkelijke plan waarbij de regeling in 2020 al af zou lopen. Na 2023 blijft de salderingsregeling behouden maar wordt deze in de loop van de jaren langzaam afgebouwd. Dit betekent dat je als woningeigenaar over een deel van de teruggeleverde elektriciteit wel belasting moet betalen. De afbouw loopt vervolgens tot 2031 waarna de salderingregeling echt afgeschaft wordt. Hoe deze afbouw er exact uit gaat zien is nog niet bekend. Daar komt de minister eind 2019 nog op terug.

Meter met dubbel telsysteem

Om van de salderingsregeling af te kunnen stappen is het belangrijk dat de levering en de teruglevering van stroom afzonderlijk gemeten kan worden. Hiervoor is een meter met een dubbel telsysteem nodig. Een meter met een dubbel telsysteem houdt afzonderlijk bij hoeveel elektriciteit van het net wordt afgenomen, en hoeveel er teruggeleverd wordt door de zonnepanelen. Dit is niet hetzelfde als een slimme meter. Die communiceert ook via het internet en kan vanaf een afstand worden uitgelezen.

Om de salderingsregeling geleidelijk af te kunnen bouwen moet iedereen een meter met dubbel telsysteem hebben. Vanaf 1 januari 2021 wordt deze meter verplicht. Woningen zonder geschikte meter zullen er tot 2023 één aangeboden krijgen door de netbeheerder.

Dubbel telsysteem of Slimme meter

De minister wil dus iedereen verplichten om een meter met dubbel telsysteem aan te schaffen. Dit is niet hetzelfde als een slimme meter. Door de slimme meter krijg je extra inzicht in je energieverbruik en worden de meterstanden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Er wordt vaak negatief over de slimme meter gedacht. Het zou weinig privacy geven, omdat met deze meter het verbruik op afstand kan worden uitgelezen.

Om deze reden heeft minister Wiebes alleen de meter met dubbel telsysteem verplicht gesteld.

Zoals ooit de salderingregeling in het leven is geroepen en behouden is gebleven is het uitgangspunt van de minister en de overheid om zonnepanelen financieel aantrekkelijk te laten blijven. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft, met de verlenging en de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling tot 2031, ook nu nog ongeveer 7 jaar.

Is zonnepanelen kopen nog aantrekkelijk met de nieuwe salderingsregeling?

Ok, het salderen wordt dus misschien afgebouwd en uiteindelijk afgeschaft. Wat betekent dat voor jou?  Is het dan nog interessant en/of verstandig om nu zonnepanelen te kopen? Het antwoord daarop is natuurlijk JA! Qua financieel rendement ga je er, zeker de eerst komende jaren, nauwelijks op achteruit. Daarna zijn er tal van mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van je eigen opgewekte elektriciteit.

Batterijen (of auto’s) kunnen uitkomst bieden

Nu is het zo dat je de elektriciteit die je opwekt en niet direct zelf verbruikt, teruglevert aan het net. Daar krijg je in de toekomst dus misschien niet meer dezelfde ‘vergoeding’ voor als die je nu ook betaalt voor elk kWh dat je van het net afneemt. Maar is dat erg? De ontwikkeling van batterijen waarin je energie kan opslaan die je zelf hebt opgewekt gaat hard. Het meest bekende voorbeeld is de PowerWall van Tesla. Dit is een thuis-batterij die gebruik maakt van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen om je woning in de avond van stroom te voorzien. Op die manier hoef je dus helemaal niet meer terug te leveren aan het net voor een (te) lage vergoeding. Je verbruikt deze stroom gewoon helemaal zelf op een moment dat je het nodig hebt. Elektrische auto’s kunnen ook als een krachtige batterij functioneren. In de wijk Lombok in Utrecht loopt nu een test waarbij elektrische auto’s als buffer worden gebruikt om energie op te slaan die in de wijk wordt opgewekt via zonnepanelen.

Conclusie salderingsregeling

Na 2023 zal de salderingsregeling niet meer exact hetzelfde zijn als nu het geval is. Voor de elektriciteit die je terug levert aan het net zal je zeer waarschijnlijk een iets lagere vergoeding krijgen dan voor de elektriciteit die je afneemt. Toch hoeft dit niet te betekenen dat zonnepanelen daarmee niet meer interessant zijn. Wellicht dat de terugverdientijd (met de huidige marktprijzen) met 1 of 2 jaar toeneemt. Zonnepanelen blijven op dit moment een veel rendabelere investering dan dat je jouw geld op de bank laat staan tegen een rente van minder dan 1%. Bovendien hebben zonnepanelen ook een positieve impact op de woningwaarde, ben je met zonnepanelen minder afhankelijk van de energieleverancier en heb je minder last van stijgende energieprijzen. Besluit je om nu al zonnepanelen te nemen dan heb je ze zelfs al half terugverdiend voordat de nieuwe regeling ingaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *