loader
8568

CONSUMENTEN CONTRACTEN

Consument

Energiemarkt voor de consument

De energiemarkt is erg complex en onduidelijk. Wij streven ernaar om alles binnen de markt zo transparant mogelijk te maken voor onze klanten. Wij vergelijken niet alleen de actuele energietarieven die worden aangeboden maar leveren ook ondersteuning op het gebied van nota’s, zonnepanelen en overige zaken binnen de energiewereld. Het doel is simpel; voorkomen dat consumenten onbewust te veel betalen voor de levering van gas en elektriciteit.

fancybox

Bespaar honderden euro's per jaar

Energie vergelijken kan flink wat geld opleveren. Je bespaart tot honderden euro’s per jaar. Al meer dan 725.000 huishoudens maakten de overstap dit. Wij als adviseurs helpen u hier bij.

fancybox

Waarom overstappen?

Volgens de Energiemonitor 2019 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapte in de periode van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019 bijna 1,6 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2011.

Energiepartners

Zakelijk of Particulier

Binnen de energiemarkt wordt er een onderscheidt gemaakt tussen ‘particulier’ en ‘zakelijk’. Het belangrijkste verschil is dat consumenten vanuit de overheid (beter) beschermd worden. Zo is er een toezichthouder (Autoriteit Consument & Markt) aangesteld die de marktwerking controleert en zich bezighoud met consumentenbescherming. Van zakelijke gebruikers wordt verwacht dat zij zelf de nodige informatie verwerken of anders hiervoor een specialist inschakelen. Overigens zijn juist de financiële belangen, helemaal bij grootverbruikers, vele malen groter.

Wat bepaalt het leveringstarief
Energieleveranciers mogen zelf het leveringstarief bepalen voor gas en elektra. Iedere leverancier berekent dit anders, maar wel afhankelijk van de factoren die invloed hebben op de marktprijzen. Bij het aangaan van een energiecontract kunt u kiezen voor een vast leveringstarief of een variabel leveringstarief. Weet dat alle energiemaatschappijen hun energie op dezelfde energiebeurzen verhandelen, dus uiteindelijk gaat het om vraag- en aanbod. Daarmee is de energie inkoopprijs oa. afhankelijk van de volgende factoren: – Beurstarieven – Hoeveelheid duurzame energiebronnen – Onbalans op het energienet – Macro-omstandigheden – Verbruiksprofielen Energietarieven zijn dan ook continue in beweging. Dit brengt risico’s, maar ook kansen met zich mee! Het belang van strategische energie inkoop wordt door vele onderschat. Bedenk voor het inkopen van energie daarom goed welke inkoopstrategie het best bij u past. Hiervoor kan u een analyse laten uitvoeren.
Netbeheer kosten
Kosten voor netbeheer wordt vaak onderschat als het gaat om de totale energiekosten, omdat vele onterecht denken dat een gebruiker geen invloed kan hebben op de netwerkkosten. Een deel van de kosten voor aansluiting en transport zijn zeker te beïnvloeden. Ook andere vaste netwerkkosten, zoals bijvoorbeeld meetdiensten en huurkosten van bedrijfsmiddelen zijn efficiënter te organiseren. Wat zijn netwerkkosten? Netwerkkosten zijn alle kosten die betrekking hebben op het vermogen om een bepaalde hoeveel energie te kunnen ontvangen tot en met de energiemeter. Zo betaald u voor het gebruik maken van het gas- en elektriciteitsnet aan de netbeheerder, maar aan de meterverantwoordelijke voor de huur en/of andere diensten van de energiemeter. Vanaf de meter spreken we over de interne of eigen energie installatie.
Energiebelastingen
De energiebelasting per kWh elektra en m³ gas werd in 1996 ingevoerd als onderdeel van de vergroening van het belastingstelsel. Daarom was groene stroom destijds vrijgesteld van deze belasting. De Regulerende energiebelasting (REB) op het verbruik van elektriciteit en aardgas wordt geregeld in de Wet belastingen op milieugrondslag. In 2001 werd de heffingskorting, een vermindering van de energiebelasting in de vorm van een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie, ingevoerd. De energiebelasting (EB) wordt in schijven berekend. In de eerste belastingschijf wordt het hoogste belastingtarief geheven en daarmee betalen kleinverbruikers dus in verhouding meer dan grote verbruikers. Dit model staat ter discussie want vanuit duurzaamheid zou juist andersom zou moeten zijn. Jaarlijkse worden de energiebelastingtarieven en de heffingskorting herzien.

Wil je overstappen? Energieleverancier op het oog? Het kan zijn dat je nog met vragen of twijfels zit. Schroom niet en neem contact op met onze klantenservice.

Blog

Laatste blog artikelen